Cilinders

Profielcilinders zijn er in vele soorten en maten. Wanneer u van plan bent cilinders te gaan plaatsen of te vervangen in uw woning, is het belangrijk om van te voren te bedenken wat u nodig heeft. In dit tip & tricks artikel zetten wij het één en ander voor u op een rijtje.

Komt u er zelf toch niet uit of wilt u liever advies op maat? Neem dan contact op met Baptist Gebouwbeslag en wij zorgen na het inventariseren van uw wensen voor een vakkundig sluitingsplan met een persoonlijk aanbod!

Voordat u profielcilinders gaat kopen, is het handig om de volgende zaken na te lopen:

1. Hoeveel cilinders heeft u nodig?

2. Moeten de cilinders aan beide zijden van de deur te bedienen zijn of slechts aan één zijde.

3. Wilt u één sleutel voor verschillende deuren  gebruiken of dienen verschillende sleutels verschillende toegangsbevoegdheden te verlenen?

Cilinder

4. Welke maten cilinders zijn nodig. De totale lengte die nodig is, is de dikte van de deur plus de dikte van het toegepaste beslag. Een standaard stompe deur is bijvoorbeeld 40 mm. Rekening houdend met het deurbeslag heeft u dan een 'standaard' cilinder van 62 mm nodig (oftewel 31+31).

Daarnaast kan er verschil zitten in de lengte van de zijden van een cilinder (zie afbeelding), bijvoorbeeld bij opdekdeuren (omdat van de kopse kant gezien, het slot niet in het midden geplaatst is) en bij buitendeuren waar het toegepaste veiligheidsbeslag aan de buitenzijde soms veel dikker is dan aan de binnenzijde.

5. Wilt u het cilinder aan één zijde (de binnenkant) met een knop bedienen? Dan is dat geen probleem! U heeft dan een een knopcilinder nodig, deze kunnen wij u leveren. De eerste zijde wordt genoteerd als de zijde waar de knop komt (bijv. 31 mm) en de tweede voor de sleutel (bijv. 41 mm).

6. Of zoekt u een halve cilinder? Dit is een cilinder die slechts aan één kant bediend kan worden, bijvoorbeeld voor een (meter)kastdeur.

7. Er zijn verschillende type cilinders. Zo hebben we bijvoorbeeld standaardcilinders waarvan de sleutel eenvoudig is bij te maken. Ook zijn er veiligheidscilinders (cilinders met een certificaat), zodat u zeker weet dat uw sleutel niet bijgemaakt kan worden, ook al leent u deze uit! Ook hierin adviseren wij u graag.

8. Ten slotte is er nog de keuze om een messing of nikkel cilinder te nemen. Natuurlijk kiest u hier voor het materiaal wat bij uw deurbeslag past!

Tip! Gebruik nooit grafietpoeder voor het smeren van een cilinder! Een speciale cilinderspray of WD-40 is wel geschikt. Olie en grafietpoeder zijn te dik en hecht met vuil. Hierdoor loopt het cilinder vol en krijgt u de sleutel niet meer goed in het cilinder.

Let op! De winkels Baptist Gebouwbeslag en Baptist IJzerwaren & Gereedschappen hebben veel cilinders op voorraad, en zo niet, dan zijn deze cilinders vaak binnen één week te leveren! Op dit moment staan nog niet alle cilinders die wij verkopen, in de webwinkel Baptist.nl. Mocht u de profielcilinder die u zoekt niet vinden op de website of andere vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met één van onze medewerkers.