Onderhoud raam- en deurbeslag

Het deur- en raambeslag van Baptist Gebouwbeslag heeft meestal een messing basis (met uitzondering natuurlijk van het rvs). Hierdoor kan het beslag niet gaan roesten, zoals bij minder duurzaam beslag. Het messing beslag wordt daarna vaak transparant gelakt, of voorzien van een chromen of nikkelen laag. Voor een extra sterke bescherming wordt deur- en raambeslag voorzien van een titaan laag!

Messing ongelakt

Deur- en raambeslag dat van ongelakt messing is, krijgt langzaam een doffe, levendige donkere kleur door atmosferische invloeden en aanraking met de handen. Deze klassieke uitstraling wordt door veel mensen gewaardeerd. Indien u kiest voor het behoud van de hoogglans poetst u het bouwbeslag regelmatig met polijstpasta en een zachte doek!

Messing gelakt

Om het messing zonder poetsen glanzend te houden wordt het deur- en raambeslag zorgvuldig gelakt. Wanneer er beschadigingen optreden in de lak, bijvoorbeeld door sieraden of buiten door zure regen, zal dit moeilijk te herstellen zijn. Dit komt doordat er bij beslag dat buiten toegepast wordt ter plaatse van de beschadiging vocht onder de lak doordringt en het messing aantast (zie foto). Daarom wordt geadviseerd om buiten geen messing gelakt beslag te nemen. Tenzij er gekozen wordt voor messing met een titaan laag!

Bij beslag dat binnenshuis toegepast wordt zal bij een diepe kras in de lak het messing ter plaatse na verloop van tijd donker kleuren.

Lakbeschadigingen

Lakbeschadigingen zijn moeilijk te hersteMessing briefplaatllen. Bij beslag dat buiten toegepast wordt is snel ingrijpen gewenst: het vocht dat onder de lak doordringt veroorzaakt 'putjes' in het messing die zelfs met behulp van een polijstmachine, na het verwijderen van de lak, nauwelijks onzichtbaar weg te werken zijn. Wilt u een nieuwe laklaag aanbrengen, verwijder dan de oude d.m.v. een krachtig verfafbijtmiddel, polijst het messing met polijstpasta, ontvet het en lak het opnieuw. Bedenk hierbij dat de door u zelf aangebrachte laklaag minder duurzaam zal zijn dan de originele fabriekslaag! Of liever, laat het ongelakt.
 
Gelakt messing onderhoudt u door het regelmatig met een zachte vochtige doek af te nemen. Nooit agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken!

Chroom en matchroom

Chroom en matchroom bBriefplaat chroomeslag is bijzonder geschikt voor toepassing op buitendeuren. Door atmosferische invloeden kan het vervuild raken. Regelmatig afnemen met een vochtige doek is voldoende, maar wél noodzakelijk, om de hoog- of matglans te behouden.

Doet u dit niet, dan zal het beslag na verloop van tijd ook vervuild raken. In veel gevallen is dit redelijk te herstellen met polijstpasta. De briefplaat die u hiernaast op de afbeelding ziet hebben we binnen één minuut weer schoon met polijstpasta.

Nikkel en matnikkel

Nikkel en matnikkel zijn relatief zachte afwerklagen die aan oxidatie onderhevig zijn. Ook hoogglans nikkel zal dan een matte uitstraling krijgen. De oxidatie is eenvoudig te verwijderen als u het nikkel regelmatig met een zachte droge doek reinigt. Reinigt u het niet dan zal het nikkel op die plaatsen waar het het meest aangeraakt wordt zijn hoogglans behouden en daar waar het minder of niet aangeraakt wordt, dof uitslaan. Ernstig vervuild hoogglans nikkel kan behoedzaam met polijstpasta gereinigd worden.
 
Matnikkel is geborsteld om de matte glans te verkrijgen. In het gebruik (en door het gebruik) zal het matnikkel, waar het het meest aangeraakt wordt, gepolijst worden, waardoor een levendig effect ontstaat. Om dit effect te vermijden lakken sommige fabrikanten het matnikkel met een harde, transparante lak. Deze heeft dezelfde voor- en nadelen als de lak die gebruikt wordt om messing te beschermen en doet bovendien het matnikkel-effect gedeeltelijk te niet. Gelakt matnikkel is niet geschikt voor buitentoepassingen en vochtige ruimtes!
 
Wat is het verschil tussen chroom/matchroom en nikkel/matnikkel?
Chroom/matchroom: harde afwerklaag, blauwe gloed met koele uitstraling, oxideert niet, zonder meer geschikt voor buitengebruik.
 
Nikkel/matnikkel: zachte afwerklaag zal op den (lange) duur doorslijten, bruine gloed met warme uitstraling, oxideert, geschikt voor buiten indien oxidatie geaccepteerd wordt of het nikkel regelmatig gereinigd wordt, authentieke afwerking voor twintiger en dertiger jaren beslag.
 

RVS

Roestvast staal wordt geleverd in een veelheid van kwaliteiten. De beste, AISI 316 L, zoals o.a. gebruikt door D Line en Fusital, is bestand tegen zeewater en chemicaliën. Desondanks kan het lijken alsof het roestvast staal roest! Dit wordt veroorzaakt door 'vlugroest', ijzerdeeltjes in de lucht die op het roestvast staal neerslaan. Deze is makkelijk te verwijderen met een schuurspons of fijne staalwol. Let er wel op dat u ons de richting van de borsteling wrijft!
 
Vingerafdrukken en andere vlekken op (geborsteld) roestvast staal verwijdert u snel en doeltreffend met roestvast staalreiniger en een zachte doek. Bijkomend voordeel is dat deze roestvast staalreiniger een beschermend laagje achterlaat! Mede daardoor is roestvast staalreiniger niet alleen uiterst geschikt voor uw deur- en raambeslag, maar ook voor al het rvs in uw keuken zoals pedaalemmers, ovenfronten, koelkastdeuren, afzuigkappen etc. (géén pannen!) en badkamer of waar dan ook!

Gebruik voor het schoonmaken van uw beslag geen sterke reinigingsmiddelen of schuurmiddelen. Deze kunnen een bijtend of krassend resultaat opleveren.
 
Hoe kan ik zien van welke kwaliteit roestvast staal mijn beslag is gemaakt?

Bij nieuw beslag is dit niet te zien. Daar waar sprake is van AISI 316 L (de beste kwaliteit) maken fabrikanten dit duidelijk kenbaar!

Roest op rvs? Vliegroest

De afkorting rvs betekent roestvast staal, het is staal waarvan je mag verwachten dat het niet na verloop van tijd zal gaan roesten. Het komt wel eens voor dat het lijkt alsof een rvs product aan het roesten is. In dit geval is het geen roest vanuit het product, maar is het roestaanslag, ook wel bekend als ‘vliegroest’. Vliegroest is oppervlakteroest en ontstaat doordat roestdeeltjes uit de omgeving op het rvs product blijven zitten en zo roestvlekken veroorzaken. 

Reiniging van vliegroest op rvs
Vliegroest op rvs producten is gelukkig eenvoudig te verwijderen met een rvs met een rvs reinigingsmiddel en een vochtige doek. Breng de rvs reiniger aan op het rvs product en poets het vervolgens uit met een vochtige doek.

Reinig rvs met schoon water
Rvs producten kunt u het best met enige regelmaat met een zachte doek en schoon water afnemen. Op deze simpele en veilige schoonmaakwijze voorkomt u tevens het ontstaan van vliegroest.

 

Algemeen

Wanneer u uw deuren en kozijnen gaat schuren en schilderen wordt het aangeraden het beslag altijd te demonteren. Het beste kunt u transparant gelakt bouwbeslag in een andere ruimte bewaren. Als de verf goed is uitgehard, kan het deur- en raambeslag weer veilig gemonteerd worden.