Sloten

Bij het aanschaffen van een slot, voor een nieuwe deur als ook vervanging van een bestaande, zijn er een aantal maten waar je op dient te letten.

Allereerst zijn er verschillende typen sloten, bijvoorbeeld een:
- loopslot: heeft alleen een dagschoot, is niet af te sluiten;
- dag-nachtslot: heeft een dag- en nachtschoot, is af te sluiten, zoals een
     - klavierslot: wordt afgesloten met een 'traditionele' baardsleutel;
     - cilinderslot: wordt voorzien van een cilinder;
     - badkamerslot: wordt afgesloten met een vrij-bezetstift;
- kastslot: heeft alleen een nachtschoot, is af te sluiten met een baardsleutel of kan als cilinderslot zijn uitgevoerd. 

Maten bij een slotEr zijn vele type en uitvoeringen in sloten. Maar hierbinnen zijn uiteraard een aantal standaarden. Wil je een slot vervangen en zo min mogelijk hakken of vullen in de bestaande deur(en), neem dan een slot mee, zodat wij een passende vervanging kunnen vinden.

Dat gaat voornamelijk om de formaten van de kast en de voorplaat. Voor het goed functioneren van het slot zijn daarnaast enkele andere maten van belang.

Doornmaat: de afstand van het midden van het krukgat tot de voorzijde van de slotplaat (veelal 50 of 60 mm). Dit is van belang bij het aanschaffen van een nieuw slot.

Hart-op-hart maat: de afstand van het midden van het krukgat tot het midden van het sleutelgat (bijvoorbeeld 55 of 72 mm), profilelcilindergat (veelal 72 mm, andere maten zijn 55, 85 en 92 mm), of vrij-bezetslotgat (bijvoorbeeld 55 bij Nemef, 57 bij Lips, 63 of 72 mm). Dit is van belang bij het plaatsen van kort- of langschilden. Bij rozetten is dit niet van belang.

Andere nuttige informatie over een slot:

De dagschoot is de schoot die met de deurkruk te bedienen is.

De nachtschoot is de schoot die met de sleutel, profielcilinder of vrij-bezetstift te bedienen is.

De krukstift is de vierkante stift waar de deurkruk op gemonteerd wordt. Deze is in bijna alle gevallen 8 x 8 mm.

Daarnaast bevinden zich vaak diverse gaten in het slot. Naast het kruk- en slotgat zitten op 38 mm van elkaar gaten voor het door-en-door bevestigen van rozetten. Deze zijn dan met patentbouten en -hulzen aan elkaar te bevestigen. De gaten onder en boven het krukgat zijn geschikt voor het door-en-door bevestigen van patentrozetten (ovaalvormige rozetten) en kort- of langschilden.

Heeft u nog andere vragen over sloten of deurbeslag, aarzel niet om contact met ons op te nemen!