Wat is het nou? Deurkruk, deurklink, klink of kruk?

Hier bij Baptist Gebouwbeslag horen wij veel benamingen voor wat wij ‘deurkrukken’ noemen. Als u het over ‘deurklinken’, ‘klinken’ of ‘krukken’ heeft, begrijpen wij u natuurlijk ook. Want dat zijn andere benamingen, waar niets mis mee is. Moeilijker wordt het als het om een ‘dingetje voor de deur’ gaat…

Waarom noemt de één het bedieningselement voor de deur een deurkruk en de ander een deurklink? Het ligt voor de hand om te vermoeden dat dit regionaal gebonden is, net zoals de één een scharnier ‘scharnier’ noemt en de ander van een ‘fits’ spreekt. Wat het ‘klinken’ en ‘krukken’ betreft hebben we echter geen verschillen kunnen ontdekken tussen Nijmegen en Arnhem of tussen Utrecht, Haarlem, Den Haag, Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam enerzijds en Arnhem anderzijds.

Wel hebben we gemerkt dat aannemers en architecten het vaker over ‘deurkrukken’ hebben terwijl huizenbezitters meestal ‘deurklinken’ bezigen. Onze voorlopige conclusie is dan ook dat ‘deurkruk’ de term voor professionals is en ‘deurklink’ die voor consumenten. Van beide hebben wij er veel, bekijk ons assortiment in de webwinkel op afwerking, zoals rvs, messing, (mat)nikkel en (mat)chroom.

Hoe we het ook noemen, we hebben heel veel deurkrukken en -klinken! Bekijk ze hier!

Deurkrukken van Baptist Gebouwbeslag

 

U kunt maximaal 3 producten vergelijken.

Ga naar de vergelijkpagina of verwijder de huidige producten in de vergelijker.