Boeken over gereedschappen & machines

Boeken over gereedschappen & machines
« Terug naar overzicht

Hein Coolen, Nederlandse schaven uit de 18de eeuw

  • Artikelnummer: 31776
  • Prijs per stuk:
  • € 13,90 incl. BTW
    € 12,75 excl. BTW
  • Verzendkosten € 4,90
  • Aantal:
  • Levering uit voorraad Levering uit voorraad
  • Gerelateerde producten  Gerelateerde producten

Auteur: Hein Coolen

Taal: Nederlands en Engels

Afmetingen: Soft cover, 210 x 297 mm

Pagina's: 57

Nederlandse schaven uit de 18e eeuw (18th century Dutch planes) is zowel Nederlands- als Engelstalig. De Noorse verzamelaar Paal Kahrs toont u zijn bijzondere collectie van 45 Nederlanse schaven uit de achttiende eeuw.

"In Juni 1984 ontving Gerrit van der Sterre, die later het standaardwerk over Nederlandse schaven zou publiceren, een brief van een Noorse verzamelaar met een verzoek om informatie over enkele Nederlandse schaven die in zijn bezit waren. Hij was doorverwezen door het Rijksmuseum in Amsterdam dat kennis had van het onderzoek van Gerrit van der Sterre. Deze verzamelaar was Paal Kahrs en e briefwisseling die volgde met bezoeken over en weer resulteerde in een vriendschap die zou duren tot de dood van Gerrit in 2002, korte tijd na de verschijning van zijn pioniersarbeid.
Toen ik in 2011 bezig was met de redactiewerkzaamheden voor de herdruk van het boek van Gerrit van der Sterre, 'Vier Eeuwen Nederlandse Schaven en Schavenmakers', kwam ik opnieuw in contact met Paal Kahrs, en dit resulteerde in een bezoek aan Bergen, Noorwegen, met het doel een artikel te schrijven over zijn colelctie in de Gildebrief van de vereniging Ambacht & Gereedschap (2013). Tijdens de bijzonder hartelijke ontvangst kon ik voor het eerst zijn collectie waaronder maar liefst 45 gedateerde schaven met eigen ogen zien.
In de jaren die volgden op dit eerste bezoek kwam de wens van Paal Kahrs naar voren om gezien zijn gevorderde leeftijd afstand te doen van zijn collectie. Na hierover recent overeenstemming te hebben bereikt, kon deze terug naar Nederland gebracht worden.
Dit boek is dan ook opgedragen aan Paal Kahrs, die de visie heeft gehad deze unieke verzameling in de loop der jaren bij elkaar te brengen."

Wees de eerste die een beoordeling schrijft!

Naam:
E-mailadres: *
Plaats:
Waardering:
Beoordeling:
* Het email adres wordt niet getoond! Alleen voor eventuele feedback.

U kunt maximaal 3 producten vergelijken.

Ga naar de vergelijkpagina of verwijder de huidige producten in de vergelijker.