Snoeischaren en heggenscharen

Snoeischaren en heggenscharen
« Terug naar overzicht

Stekschaar 304 okatsune 190 mm

Lengte: 190 mm
Bladlengte: 45 mm
Gewicht: 110 gram

Professionele stekschaar, ook wel oogstschaar of dunschaar genaamd. Zeer licht, met een bladlengte van 45 mm voor het gemakkelijk stekken en oogsten van groenten en fruit. of voor het snijden van bloemen.

De snijbladen zijn gesmeed van hoogwaardig carbonstaal en gehard voor een lange levensduur en langdurige scherpte. het eenvoudige veersysteem staat garant voor jarenlang zorgeloos gebruik.

Onderhoud
Bladen schoonmaken na gebruik. Af en toe oliën. Vochtvrij opbergen met de snijbladen gesloten.

Okatsune, de toonaangevende fabrikant van professioneel snoeigereedschap uit Japan
Om de ideale snoeischaar te fabriceren dien je een hard metaal te gebruiken, zodat het lang scherp blijft en weinig weerstand in het hout biedt. Een zachter en taaier metaal is noodzakelijk om het aambeeld en mes op elkaar te houden. Okatsune is er in geslaagd een uitgekiend verhittings- en afkoelingsproces te ontwikkelen. Hierbij komen de harde elementen uit de staallegering naar de oppervlakte en gaan de zachtere, taaiere delen de kern vormen. De scharen worden in twee stappen verhit naar 800 graden Celcius in een oven gevuld met aluminiumoxide dat verhit wordt met propaangas.  Vervolgens wordt het in vijf stappen in een minutieus tijdspad afgekoeld. Dit proces is echter zeer precair en moet tot in finesse beheerst worden. Het harde oppervlak komt tot een ongeëvenaarde  60/61 op de schaal van Rockwell ‘C’.

Vervolgens wordt de snijkant van het mes in twee vlakken geslepen, waardoor het veel lichter door alle houtsoorten snijdt. Alleen de oogst- of stekschaar type 306 wordt in één hoek geslepen en is dan ook bestemd voor zachte houtsoorten.

Het aambeeld is driedimensionaal hol geslepen, waardoor het aanrakingsoppervlakte tussen het mes en aambeeld zeer beperkt is. Dit laat ruimte om te knippen en geeft weinig slijtage. Men spreekt over  0,02 mm holling. Ook kunnen het mes en aambeeld behoorlijk uit hun positie gebracht worden, maar door de taaiheid van het materiaal komen ze steeds weer in hun oorspronkelijke positie terug. Een geforceerde vochtafvoer of geul in het aambeeld zoals bij Europese scharen is dan ook niet nodig. Europese scharen hebben een vochtgeul nodig, omdat hun aambeeld te star is en niet wijkt.

De veren van de snoei- en oogstscharen kunnen niet wegspringen en gaan uitzonderlijk lang mee. Ten slotte is het gewicht van deze professionele scharen zeer gering en dat voel je!

Wees de eerste die een beoordeling schrijft!

Naam:
E-mailadres: *
Plaats:
Waardering:
Beoordeling:
* Het email adres wordt niet getoond! Alleen voor eventuele feedback.

U kunt maximaal 3 producten vergelijken.

Ga naar de vergelijkpagina of verwijder de huidige producten in de vergelijker.