Lie-Nielsen schaven

Lie-Nielsen schaven
« Terug naar overzicht

Lie-Nielsen bankschaaf #4 brons

Fabrikantnummer: 1-4B

Lengte: 225 mm
Schaafbreedte: 50 mm
Hoek kikker: 45º

Materiaal body: brons

Het ontwerp van deze bankschaaf #4 is gebaseerd op de Stanley Bedrock types schaven. De kikker van dit type schaaf is uniek.  Aan de achterkant van de schaaf bevinden zich drie schroeven. Door aan de schroeven te draaien kunt u de kikker naar voren of achteren verplaatsen zonder de beitel en dekbeitel te verwijderen. U vergroot of verkleint daarmee de mondopening. Wanneer u vaak hardhout schaaft, kan het fijn zijn om ook de schaafhoek te vergroten. De 45° kikker van de #4 is eenvoudig te vervangen door een kikker met een hoek van 50° of 55°.

De beitel van de #4 is gemaakt van A2 staal, gehard tot Rockwell 60-62 (HRC) en geslepen in een hoek van 25°. De beitel is perfect geslepen: hij kan direct worden gebruikt. U gebruikt de #4 beitel 'bevel-down'. Het is mogelijk om een secundaire (micro) snijhoek van 5 of 10 graden aan te brengen. Deze tweede snijhoek verbetert de snijkwaliteit van de beitel en verlengt de levensduur van het snijoppervlak bij gebruik op hardhout. 

U stelt de diepte van de beitel in door middel van een draaiknop aan de achterzijde van de schaaf. Eindig het instellen van de schaafdiepte altijd met een vooruitgaande beweging. Deze beweging zorgt ervoor dat de schaafbeitel wordt vastgezet. Wanneer u moeite hebt om de schaafdiepte aan te passen, controleer dan of de schroef van de dekbeitel niet te strak is aangedraaid.

De body van de #4 is gemaakt van mangaanbrons: een combinatie van messing, ijzer en mangaan. Door zijn kleur en hardheid wordt deze combinatie een brons genoemd. Mangaanbrons is zwaarder dan schaven van Ductile ijzer. Het materiaal voelt warmer aan de handen dan Ductile en is nauwelijks gevoelig voor roest. De combinatie van de warme kleur van mangaanbrons met de kersenhouten knoppen maken deze schaaf een lust voor het oog.

Bekijk de demonstratie video:

Wees de eerste die een beoordeling schrijft!

Naam:
E-mailadres: *
Plaats:
Waardering:
Beoordeling:
* Het email adres wordt niet getoond! Alleen voor eventuele feedback.

U kunt maximaal 3 producten vergelijken.

Ga naar de vergelijkpagina of verwijder de huidige producten in de vergelijker.