Links, cursussen en andere adressen uit Buitenland


« Terug naar overzicht

Fritz Hansen

Website
Plaats: Allerød (Denemarken)
Provincie: Buitenland
Website: www.fritzhansen.com

In 1872 werd Fritz Hansen geregistreerd als meester meubelmaker in Kopenhagen. Aanvankelijk specialiseerde hij zich als fabrikant van onderdelen voor meubels, zoals stoelpoten, armleuningen en stalen frames. Na vele experimenten kwam in 1915 de eerste Deense stoel van door middel van stoom gebogen hout uit Fritz Hansen's nieuwe fabriek in Allerød, ten noorden van Kopenhagen. Deze werd onmiddellijk een succes en in de volgende periodes zagen vele modellen van gebogen hout het licht. Vanaf de twintiger jaren werden leidende meubelmakers en –vormgevers bij het ontwerpen betrokken. Sindsdien is het niet meer anders geweest! Zo startte in 1934 de samenwerking met de architect Arne Jacobsen (1902-1971), die leidde tot één van de grootste successen uit de Deense meubelgeschiedenis: de Ant uit 1952, gemaakt van gelamineerd hout. Op de afbeelding hier ziet u de ‘Vlinderstoel’ (uit Series 7) van Jacobsen die veel overeenkomsten met de Ant vertoont.
 
Ook andere toonaangevende vormgevers vonden onderdak bij Fritz Hansen: Hans J. Wegner, Jørgen Rasmussen, Verner Panton, Vico Magistretti en meer recent Pelikan Design en Kasper Salto. Nadat Fritz Hansen in 1982 de rechten voor het grootste deel van de wereldbekende collectie van Poul Kjærholm (1929-1980) verwierf, werd ook de productie overgenomen van de fabrikant Ejvind Kold Christensen.
 
Tijdloze vormgeving, eenvoud, functionaliteit en innovatie zijn de kenmerken van de meubels van Fritz Hansen. Een bezoek aan de website van Fritz Hansen toont u dat de combinatie van deze begrippen tot vele design-klassiekers heeft geleid en zal leiden!